Kooskokkamine sulatab inimesed kokku paremini kui ükski koosolek
21.10.2025
Filmifestivali PÖFF eestvedaja Tiina Lokk usub kooskokkamise võlusse. Tema kogemus FoodStuudios tehtud üritustega kinnitab, et koos toiduvalmistamine on üsna kindla peale minek, kui tahta inimesi lähendada – olgu need siis loomingulised meeskonnad või Exceli-usku inimesed.
Te olete FoodStuudios käinud mitmel korral PÖFFi üritusi korraldamas. Miks olete just selle koha partneriks valinud?
Jah, me teeme FoodStuudioga koostööd juba mõnda aega ja oleme seal korraldanud erinevaid PÖFFi sündmusi. Näiteks oleme kutsunud oma žüriiliikmeid kokkama, korraldanud kohtumisi partneritega ning teinud üritusi, kui on vaja, et inimesed saaksid omavahel vabamas õhkkonnas suhelda.
FoodStuudio on hea energiaga koht.
Miks just kokkamine? Miks mitte mõni muu tegevus, näiteks bowling?
Kokkamine ühendab erinevaid meeli ja annab kõigile võimaluse kaasa lüüa. Bowling või muud sarnased tegevused eeldavad enamasti mingit füüsilist osavust, aga köögis saab igaüks särada – olgu see siis sibulalõikaja, maitsete testija või lihtsalt moraalne tugi veiniklaasiga.
Toiduvalmistamine ja koos söömine on sotsiaalne rituaal, mis paneb inimesed päriselt suhtlema. Paljudes kultuurides on ühiskokkamine täiesti loomulik osa nii pereringis kui tööelus – näiteks Prantsusmaal alustatakse alati ühiselt apero valmistamisega. Eestis on see veel uus nähtus, aga kogub kiiresti populaarsust.
Kas on juhtunud, et mõnele osalejale kohe üldse ei sobi selline koos söögitegemise formaat?
Alati on erinevaid inimesi. Mõni eelistab pigem juttu ajada ja lihtsalt jälgida, mis toimub. Aga see ongi kooskokkamise võlu – keegi ei tunne end ebamugavalt ega pea midagi tegema, kui ei taha. See on vaba vorm, kus igaüks leiab oma koha. Ja kui on tore kokk ning hea õhkkond, läheb õhtu ise mõnusalt käima.
Kas sellistel üritustel võib jõuda ka tööalaste kokkulepeteni või töötab see pigem suhtluse soojendajana?
Vabalt võivad ka otsused sündida – võib-olla mitte küll paberil, aga vaimses mõttes kindlasti. Inimesed on lahtisemad ja koostöö sujub pärast palju paremini.
Kas selline formaat sobib pigem loomingulistele tüüpidele või ka näiteks „ülikondades Exceli-meestele“?
Ma arvan, et see on puhas eelarvamus, et ainult loomingulised inimesed naudivad selliseid asju. Tihti on just need „Exceli-mehed“ need, kes tahavadki midagi teistsugust ja ootavad võimalust vabaneda igapäevasest formaalsusest. Kooskokkamine toob välja selle inimliku poole, mida me kontoris alati ei näe.
Mis teeb FoodStuudio eriliseks?
Seal on mõnus ja avar, eriti mõnus see suur köögisaar – ideaalne paik, mille ümber korraga süüa teha, suhelda ja üksteisele otsa vaadata. Kokkade tiim on professionaalne ja sõbralik ning kogu atmosfäär toetab seda, et inimesed tunneksid end hästi. Ka korralduslikus mõttes on olnud suurepärane koostöö – alati saab otse rääkida ja üheskoos lahendused leida.
Kas PÖFF plaanib FoodStuudios sündmusi ka sel aastal?
Jah, kindlasti! Oleme seal korraldanud mitmeid üritusi ka varasematel aastatel ja plaanime sama teha ka tänavuse PÖFFi ajal. See on kujunenud heaks viisiks ergutada koostööd ning tähistada festivaliperioodi.