Talviste juurikate ja hakklihaga karjuse pirukas
Talviste juurikate ja hakklihaga karjuse pirukas
See on väga mõnus kodune toit, passib tormise ilma ja vissis vihmase sügisega, krõbekülma talve, aga ka varakevadisse purikate tilkumise aega. FoodStudio hakklihakaste (tegelikult sobib siia ka Piprakaste, Bechamel ja Karrikaste) hoiab Karjusepiruka alumise kihi mõnusalt mahlasena. Pealmise kihi pudru võid valmistada nii ainult kartulipudrust, või lisades sinna porgandit, bataati, peeti või hoopiski herneid. Sinu köök, sinu valik!
Kogus: 8-le sööjale
1 pastinaak
1 porgand
1 sibul
300 g Maks ja Moorits hakkliha
1 pk FoodStudio hakklihakastet
vajadusel soola ja pipart juurde
Kartuli-bataadi puder
300 g kartulit
1 kg bataati
200 ml piima
60 g võid
soola ja pipart
värskelt riivitud muskaatpähklit
150 g riivitud juustu
VALMISTAMINE
Koori kartulid ja bataadid ning lõika suuruselt võrdseteks. Keeda soolaga maitsestatud vees, kuni pehmed. Kurna ära vesi. Kuumuta teises potis piim ja või. Tambi kartulid peeneks või suru läbi kartulipressi. Nirista vispeldades juurde kuum piima ja või segu ning maitsesta soola-pipra ja värskelt riivitud muskaatpähkliga.
Koori porgand, pastinaak, sibul ja küüslauguküüned. Haki ribadeks või riivi porgand ja pastinaak. Sibul ja küüslauk haki, aga hästi peeneks. Keeruta sibulat pannil õliga, kuni klaasjas, lisa porgand ja pastinaak ning prae, kuni kerge krõmps hammustades tükis vastupanu osutab. Lisa küüslauk. Eemalda juurikad ning pane hakkliha pannile.
Prae hakkliha, kuni kuldpruun, lisa pannile uuesti juurikad ja vala üle FoodStudio hakklihakastmega. Lase keema tõusta.
Vala pannilt segu ahjuvormi ja aja laiali. Laota ühtlase kihina peale karuli-bataadi puder ning kata pealt riivitud juustuga. Küpseta 200 kraadises ahjus, kuni juust on pealt sulanud ja kulpruuniks küpsenud. Serveeri värske salatiga!
Kui pere on suurem, siis pane 300 g asemel rohkem hakkliha ja suurenda ka juurviljade kogust!