Risoto primavera
Risoto primavera
Kogus: kolmele
1 sibul
2 küüslauguküünt
2-3 sl oliiviõli
100 ml valget veini
750 ml FoodStudio aedviljapuljongit või FoodStudio kanapuljongit
200 g risotoriisi
u 250 g sparglivarsi (1 punt)
suur peotäis (u 100 g) suhkruhernekaunu
150 g külmutatud rohelisi herneid
poolelt sidrunilt riivitud koor ja 1 sl sidrunimahla
50 g võid
50 g parmesani juustu
musta pipart
lisaks veel rohelist: hernevõrseid, rukolalehti, hakitud peterselli vms
VALMISTAMINE
1. Haki sibul ja küüslauk hästi peeneks. Kuumuta pannil või paksu põhjaga potis oliiviõli ja lisa hakitud sibul. Prae madalal kuumusel, segades, u 5 minutit. Lisa hakitud küüslauk ja passeeri koos sibulaga paar minutit.
2. Lisa riis ja prae segades, kuni kõik riisiterad on rasvainega kaetud ja riisiterade pealmine pind on muutunud läbipaistvaks. Kui seni toimus kogu tegevus pannil, vala kogu panni sisu nüüd potti. Kui valmistad risotot algusest peale potis, ei ole midagi kuhugi ümber vaja valada.
3. Kalla nüüd riisisegule vein, sega läbi ja lase sel aurustuda. Hakka kulbitäie kaupa, nagu ikka risoto puhul, lisama puljongit. Järgmine kulbitäis lisa siis, kui eelmine on riisi sisse imendunud. Sega riisi peale puljongi lisamist, et sellest eralduks võimalikult palju tärklist. Kokku kulub risoto keetmisele 18-20 minutit.
4. Kõige lõpuks lisa risotosse tükikestena 50 g võid ja 50 g riivitud juustu. Lisa happeks ja värskuseks risotosse ka riivitud sidrunikoor ning u 1 sl sidrunimahla. Lase võil ja juustul sulada ning klopi risoto kohevaks. Täiuslik risoto on kreemjas ja pehme. Pigem vedel (aga mitte supp!), kui kuiv.
5. Risoto keetmisega samal ajal valmista ette ka köögiviljad. Kui kasutad minispargleid, ei pea neid väiksemaks lõikama. Kui kasutad pikki sparglivarsi, siis tee nii: lõika sparglitelt tipud ja varred tükelda väiksemateks juppideks. Kui varre kõige alumine pool on kõva ja puitunud, viska see ära. Kuumuta potis soolaga maitsestatud vesi keema. Kui vesi keeb, lisa herned (ei pea eelnevalt sulatama, aga võib), suhkruhernekaunad ja sparglid: nii tipud kui tükeldatud varred. Blanšeeri minutijagu. Nõruta kohe. Kui tahad, et erkroheline värvus säiliks, võid nad kohe sõelal ka jääkülma veega üle valada. Jahtumise pärast pole tarvis muretseda, kuuma risotosse lisades soojenevad nad kohe jälle kenasti üles. Kui risoto on valmis, sega sparglid, herned ja suhkruhernekaunad risoto hulka.
6. Söö risotot kohe peale valmimist. Serveeri riivitud parmesani ja värskelt jahvatatud musta piprga. Lisa veelgi rohelist: rukolalehti, hernevõrseid, hakitud värsket peterselli või muud taolist.